Korkpulver og granulat – økologiske anvendelser


Korkpulver og granulat er de vigtigste biprodukter fra korkindustrien, en af de førende økonomiske aktiviteter i Portugal og andre Middelhavslande. Mange applikationer til dette produkt forventes at spænde fra korkpropper til agglomerater og briketter til brug som et adsorbent til behandling af gasformige emissioner, vand og spildevand.

Korkbiomasse blev brugt i sin oprindelige form som et biosorbent til tungmetaller og olier, og er også en aktiv kulstofforløber til fjernelse af organiske forurenende stoffer i vand og flygtige organiske forbindelser i gasfasen.

Anvendelse af kork til at løse miljøproblemer, nemlig olieudslip, er den første kommercielle anvendelse af sorbents potentiale. De mange forskellige råvarer, der kan produceres eller udvindes fra kork, har tiltrukket mange forskeres opmærksomhed.


Korkens kemiske sammensætning er blevet undersøgt siden 1700 -tallet (Conde et al., 1998), men fuld viden om korkens kemiske egenskaber og endnu mindre af alle dens potentielle anvendelser og transformationer er endnu ikke fuldendt.

Derudover har den portugisiske korkindustri siden begyndelsen af det 21. århundrede investeret i forskning og udvikling: Alene i perioden 2000-2002 blev der registreret 35 patenter, mens der i det foregående årti kun var 19 registreret.

Ifølge de portugisiske standarder NP-114 og NP-273 er korkpulver et materiale med dimensioner mindre end 0,25 mm (Gil, 1997). Der er forskellige typer korkpulver afhængigt af oprindelsen: formaling, granulering eller formaling af pulver; rengøringspulver, ingen forurening; efterbehandlingspulver fra skære- og slibningsoperationer; efterbehandlingspulver til agglomererede korkplader; efterbehandlingspulver af agglomereret kork og skiver; isoleringspulver til korkplader (Gil et al., 1986).


En blanding af disse pulvere betragtes som “flammende pulver”, da det bruges til at fodre kedler på grund af dets høje brændværdi (Fernandes et al., 2010; Gil, 1997). Andre anvendelser omfatter anvendelse som fyldstof, blandet med klæbemidler, for at forbedre kvaliteten af propper, produktion af linoleum, anvendelse i agglomerater, briketter, landbrugssubstrater, kemiske kilder (ekstrakter)

Som et miljøvenligt og billigt materiale kan korkpulver også bruges til at producere aktiverede carbonatomer med høje specifikke overfladearealer, der kan sammenlignes med kommercielt tilgængeligt aktivt kul, eller det kan bruges direkte til adsorption af forurenende stoffer som et biosorbent. Det bruges også kommercielt som et absorberende middel under olieudslip


Skriv et svar

Bestil Prøver
Share via
Copy link
Powered by Social Snap