Hvordan korkskove understøtter artsbeskyttelse

Kork fås fra barken af ​​korkegen, der vokser i skovene i Portugal, Spanien og i hele Nordafrika. Korkegskovene kan også prale af et af de mest forskelligartede økosystemer uden for Amazonas eller Borneos regnskov, med hundredvis af forskellige arter, der kalder det hjem. Derudover er mange sårbare og truede dyr, der er endemiske i korkegsskove, afhængige af dette unikke miljø for at overleve.

Iberisk los
Den iberiske los er verdens mest truede katteart og er afhængig af korkskove til ly og jagtmarker. Forskning i begyndelsen af ​​2000’erne viste, at antallet af voksne var faldet til færre end 100, som var delt mellem to avlsgrupper. På trods af bevaringsbestræbelser på at forhindre udryddelse står losen stadig over for mange trusler, hvilket efterlader en usikker fremtid. Disse trusler omfatter tab af levesteder, faldende fødekilder, krybskytteri og bilulykker.

Kaniner er den iberiske loss yndlingsføde, men på grund af sygdom er kaninbestanden gået tilbage, hvilket igen har haft en negativ indvirkning på losbestanden. Ny infrastruktur såsom veje adskiller og skaber barrierer mellem losbestande og fører til en stigning i bilulykker.


Endelig truer krybskytteri den iberiske los, såvel som utilsigtede dødsfald fra fælder sat for andre dyr. Lynxprogrammet blev etableret i 2004 for at beskytte losens levesteder. Programmet har også det ambitiøse mål at demonstrere, hvordan lokale økonomiske aktiviteter såsom korkhøst kan være forenelige med bevarelse af vilde dyr.

Iberisk ulv
Den iberiske ulv er en underart af grå ulv hjemmehørende på den iberiske halvø. De fleste af de 2.000 voksne iberiske ulve er opdelt i 350 flokke spredt ud over det nordlige Portugal og det nordvestlige Spanien. Den iberiske ulvebestand fortsætter med at vokse, men står fortsat over for en række trusler, herunder ulovlig jagt, tab af byttedyr og vedvarende tab af levesteder. Jagt på iberiske ulve er lovligt i Spanien, men ikke i Portugal, men der udstedes meget få tilladelser hvert år. På grund af sjældenheden af ​​observationer af ulve og deres undvigende natur, betragtes de som “big game” trofæer og jages ulovligt af mange jægere.

Der er en sydlig ulvebestand, der levede i korkegskovene i Sierra Morena i det sydlige Spanien. Desværre har denne sydlige befolkning stået over for stigende isolation, hvilket har ført til indavl og hybridisering med hunde. Denne befolkning anses nu for at være regionalt uddød.


Barbary hjorte
Ikke alle sårbare eller truede dyr på denne liste lever på den iberiske halvø. For eksempel er Barbary-hjorten en hjort hjemmehørende på den nordafrikanske kyst. Kronhjorten trivedes i de skovklædte områder i Algeriet, Marokko og Tunesien, før de næsten uddøde. Barbaryhjorte blev genindført til Marokko fra Tunesien i 1990’erne, og der er en beskyttet bestand i Tazekka National Park. Hjorte har ingen naturlige rovdyr og er i stedet truet af vedvarende tab af levesteder, isolerede bestande og krybskytteri. Urbanisering, udvidelse af landbrugsaktiviteter og naturbrande har fragmenteret korkskovene i Nordafrika og påvirket hjortebestandene.

Spansk kejserlig ørn
Ikke kun pattedyr er afhængige af korkegskove til rede og jagt. Faktisk er disse skove hjemsted for over 160 forskellige fuglearter, herunder den spanske kejserlige ørn. På grund af bevaringsindsatsen steg den spanske kejserørn fra kun 50 ynglende par i 1970’erne til omkring 485 ynglende par. På trods af genopbygningen af ​​dens bestand står ørnen fortsat over for en række trusler, såsom tab af byttedyr og levesteder og kollisioner med elledninger. Ligesom den iberiske los har ørnen en forkærlighed for kaniner og er også påvirket af den faldende kaninbestand og igangværende skovtab i regionen. På trods af bestræbelser på at gøre elledninger sikrere for fugle i hele Spanien og Portugal, er elektrisk stød fortsat en trussel mod spanske ørne. I 2008 blev 33 ørne fundet elektrocuterede i Spanien.


Barbary makaker
Barbary-makaken er unik, idet den er den eneste makak, der findes uden for Asien. Barbary-makaken er kritisk truet, og dens befolkning fortsætter med at falde på grund af tab af levesteder, krybskytteri og ulovlig kæledyrshandel i Nordafrika. Det anslås, at omkring 300 unge makakaber smugles ud af Marokko hvert år som led i den ulovlige handel med eksotiske kæledyr, hvilket hæmmer væksten i bestanden af ​​denne art. Denne art betragtes også som et skadedyr af landmænd. Tab af levesteder fra ulovlig skovhugst har også en ødelæggende indvirkning på makakaberne, der lever i ege-, ceder- og korkskovene i Atlasbjergene. Rydning efterlader fragmenterede skovpletter, der isolerer makakerne og reducerer deres chancer for at yngle.

Makaker er unikt forbundet med skove og er afhængige af dem til husly og mad. Makaker støtter på den anden side skovene ved at sprede frø og kontrollere insektpopulationer. Barbary makakaber er en fremragende indikator for sundheden og kvaliteten af ​​skovene i Atlasbjergene. Tab af levesteder er en konstant trussel mod alle disse arter. I modsætning til andre træprodukter skal træet ikke fældes ved korkhøst. I stedet høstes proppen fra korkegen hvert 9. år i en trævenlig proces. På grund af dette er kork en af ​​de sjældne situationer, hvor køb af et produkt vil tilskynde til, snarere end at begrænse, habitatvækst

Skriv et svar

Bestil Prøver
Share via
Copy link
Powered by Social Snap