Alt hvad du altid har ønsket at vide om kork

Og nej, med “kork” mener jeg ikke den irske by Cork (selvom det sandsynligvis er en meget smuk by). Kork er et unikt materiale ekstraheret fra bark af korkeg og har mange anvendelser. Det, der først kommer til at tænke på, er åbenbart vinflasken. En vin uden korkpropp er svært at forestille sig. Det er dog ikke den eneste anvendelse af kork. Nogensinde hørt om korkruller eller korkgulve? Ja, det er virkelig et bemærkelsesværdigt materiale ..


Hvor det hele begynder


Historien om kork begynder med barken fra korkeg. At få barken alene er ikke så let, da hele processen er strengt reguleret ved lov. Naturligvis ønsker alle et korkbræt eller endda en korkvæg. Men det er ikke så simpelt. Korkeg er et stedsegrønne træ, der er omkring 150 til 200 år gammelt. Den vokser bedst i terrænet i Middelhavet, og det er derfor let at møde en korkeg der – mest almindeligt i Portugal, hvor den optager op til 22% af hele landets areal. Det er imponerende, ikke sandt?


Processen med at få barken


Så hvis du tilfældigvis støder på en korkeg, kan du ikke bare skære træet ned og skrælle barken af. Dybest set er det kun kvalificerede og uddannede, der kan gøre dette, og de har lov til at skrælle det fra træet en gang hvert 9. år, hovedsageligt i vækstsæsonen, når korkeg vokser ny bark meget hurtigt. Under processen kan træet ikke fældes eller beskadiges på nogen anden måde. Du vil ikke ødelægge det sarte økosystem bare for at have et godt korkbræt.


Den Baum entrinden


Du undrer dig måske over, hvordan det er muligt for dig at få barken uden at skære træet ned. Nå, det er faktisk det eneste træ, en person er stødt på, der ikke behøver at blive fældet for sin bark, da det vokser i to lag. Den indre er i live og danner grundlaget for det nye ydre lag af barken, som beskytter træet mod temperaturændringer. Hvis det ydre lag dør, kan det skrælles af med en speciel økse, som ikke beskadiger selve træet.


Den høstede kork


Efter at kork er fjernet, placeres den et eller andet sted under påvirkning af luften, så den kan forbedre kvaliteten og blive endnu bedre. Denne proces tager et par uger. Derefter koges barkpletterne med damp, så alle uønskede juice, insekter og andre forsvinder. Barken forbliver ren og klar til yderligere behandling med en ny korkvæg, bord eller korkrulle, der er lavet til dig.


Skriv et svar

Bestil Prøver
Share via
Copy link
Powered by Social Snap